Adverteren op Qmusic met programmatic radio

14 maart 2018
programmatic radio

Radiozender Qmusic heeft de stap gezet in de wereld van programmatic met programmatic radio. Hierdoor is het mogelijk om digitale luisteraars van de zender via smartphones, tablets, desktops en laptops geautomatiseerd te bereiken met specifieke targeting opties. Bij Qmusic zijn nu de mogelijkheden om advertenties in te kopen op basis van de locatie van de luisteraar, dynamische advertenties, retargeting en programmatic. Hiermee kan er efficiënter en meer relevanter bereik worden opgebouwd, doordat er minder waste ontstaat dan bij reguliere radio campagnes.

Rob Beijersbergen (verkoopdirecteur bij Qmusic): “Radio wordt door steeds meer luisteraars via digitale platformen beluisterd. Met Programmatic FM bieden wij adverteerders nu ook de mogelijkheid om deze groep op diverse manieren te targeten. Met deze innovatie vergroten we de efficiëntie voor onze relaties, maar ook bieden wij onze luisteraars meer relevante content.”

Online radio cijfers

Volgens onderzoek van Stichting Nationaal Luister Onderzoek heeft het online luisteren naar radio via internet een sterke positie ingenomen. Onder de groep 13 jaar en ouder luistert 26% naar de radio via de smartphone, wat bij millennials zelfs op 40% ligt! Ook de laptop wordt door 1 op de 5 gebruikt binnen de 13+ doelgroep voor het luisteren van radio, bij millennials ligt dit op 35%.

Stichting Nationaal Luister Onderzoek

Wat is programmatic radio?

In de online wereld kun je er al jaren niet meer omheen en vliegen de termen om je oren; van programmatic buying, real time bidding tot programmatic advertising. Waar vroeger veel media handmatig en direct werden ingekocht op specifieke titels of exploitanten, wordt er met behulp van programmatic juist geautomatiseerd ingekocht op vele duizenden websites tegelijk door het gebruik van slimme software. Hierdoor wordt er niet enkel meer gekeken naar de website zelf, maar juist wie de individuele consument is of wat de context is van de pagina.

De beschikbare advertentieruimtes worden realtime via een SSP (Sell Side Platform) aangeboden, waar vervolgens door middel van een DSP (Demand Side Platform) op geboden kan worden. De tussenkomst van het vraag en aanbod vindt plaats via een zogeheten ad exchange. Op basis van algoritmes en big data wordt bepaald of er geboden gaat worden op een positie en of de advertentie vervolgens vertoond gaat worden. De hoogste bieder wint de veiling en zal op de website te zien zijn. De berekeningen vinden in milliseconden plaats bij ieder bezoek aan een website.

Hetzelfde veilingsysteem wordt nu ook toegepast op digitale radio met programmatic radio. De beschikbare reclame zendtijd, in dit geval die van Qmusic, is dan opengesteld voor biedingen. Geïnteresseerden kunnen vervolgens via de DSP de gewenste targeting bepalen en een bod uitbrengen om zo de audio commercial ten gehore te brengen onder de doelgroep. Kortom; de manier van online inkoop die we al jaren toepassen, kunnen we nu ook handhaven binnen digitale radio.

Voordelen van programmatic radio advertenties

  • Last minute inzetbaar.
  • Specifiekere targeting opties.
  • Direct inzicht in bereik.
  • Campagnes kunnen tussentijds worden geoptimaliseerd en bijgestuurd.
  • Inzet van retargeting.
  • Realtime inspelen op externe conversiefactoren zoals het weer.

Uiteraard zijn er naast Qmusic nog tal van mogelijkheden om te adverteren middels een audio spot. Denk hierbij aan Spotify, Soundcloud, 538, Radio Veronica, 100% NL, SLAM!, Sky Radio, Radio 10, Sublime FM, Arrow Caz, Candlelight, DeepFM, Soul Radio, Radionomy, Adwave, 40UP, 18 Hits, Gooisch Music, Layzer en La Classica. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...