Social media gebruik 2021 in Nederland: de laatste cijfers

29 januari 2021
Social Media Onderzoek 2021

Traditiegetrouw publiceert Newcom.nl in het begin van het jaar het ‘Nationale Social Media Onderzoek’. Welke platforms zijn het afgelopen jaar het hardst gegroeid in Nederland? Hoeveel tijd spenderen we dagelijks op social media? We hebben de highlights uit het onderzoek voor je op een rijtje gezet.

Highlights Nationale Social Media Onderzoek 2021

  • Het gebruik van social media is geïntensiveerd en het aantal gebruikte platforms is verder gestegen.
  • Nederlanders maken van gemiddeld 4 social media platformen gebruik. In de groep tot 40 jaar zijn dat er zelfs 5.
  • TikTok en Pinterest zijn qua gebruik het hardst gegroeid; TikTok groeide met 1 miljoen nieuwe gebruikers met maar liefst 149%.
  • In het dagelijks gebruik groeien met name platforms als LinkedIn, YouTube en TikTok fors.
  • Facebook heeft net als vorig jaar nog steeds 10,4 miljoen gebruikers en blijft daarmee stabiel.
  • Het dagelijks gebruik van TikTok is onder jongeren (15-19 jaar) vervijfvoudigd en is daarmee Facebook gepasseerd.
  • Instagram stagneert qua groei bij gebruikers onder de 40 jaar.
  • Jongeren tot en met 19 jaar spenderen dagelijks meer dan 2,5 uur aan social media. Een uur langer dan het gemiddelde over alle leeftijden.

Gebruik social media per platform

In het onderzoek van Newcom Research & Consultancy zijn jongeren vanaf 15 jaar meegenomen. We weten echter dat platforms als TikTok, YouTube, Snapchat en Instagram ook volop door jongere kinderen worden gebruikt. In de laatste cijfers die TikTok zelf publiceerde in 2020, werd er gesproken over 4,5 miljoen gebruikers in Nederland. Het is dan ook goed om ook naar andere gegevens die over platformen bekend zijn te blijven kijken.

De onderstaande tabel laat het aantal gebruikers van de grootste vijf platforms zien. De stijging van LinkedIn is zeker opvallend te noemen. Het zakelijke platform heeft het afgelopen jaar flink gewerkt aan onder meer een redesign en extra functionaliteiten. Dit heeft zeker zijn vruchten afgeworpen.

Bij de wat kleinere platforms zien we de grootste stijger van dit jaar terug: TikTok. Het platform is zowel populair onder jongeren tot en met 19 jaar. Maar ook in de leeftijdsgroep 20 tot en met 24 jaar stijgt TikTok hard (+227%). Aan het succes van TikTok wordt ook zeker bijgedragen door tal van merken en influencers die steeds meer hun eerste stappen zetten op het platform. Ook zien we bijvoorbeeld een opkomst vanuit de sportwereld.

gebruikers per platform

Verder praten met ons over de ontwikkelingen binnen het social media landschap? Neem gerust contact met op!

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...