Spotify Podcast ads gestart en werkt aan spraakherkenning

10 februari 2021
Spotify Podcast Ads

Nieuws van het populaire streamingsplatform Spotify. Vorig jaar blogden we al over de aankondiging van de nieuwe Podcast ads. Ze zijn nu sinds januari in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk beschikbaar! Dus toch wat later dan verwacht. Spotify heeft op dit moment meer dan 70 miljoen podcast-luisteraars. Het bedrijf meldde dat het totale aantal podcast-luisteraars (niet alleen op Spotify) in 2020 wereldwijd is verdubbeld. Ook in Nederland schieten podcasts als paddenstoelen uit de grond. Uit de laatste cijfers (Podcast Monitor van Markteffect, november 2020) bleek dat bijna al de helft van alle Nederlanders (47%) wel eens naar podcasts luistert. Onder studenten is dit zelfs 80%! Toevoeging van Podcast Ads op Spotify in Nederland zou dan ook een mooie nieuwe optie zijn om deze doelgroep te bereiken, bijvoorbeeld voor het creëren van engagement en awareness. Maar voor ons is het dus nog wel even geduld hebben.

Spotify wil muziek suggesties gaan geven op basis van je stem

Opmerkelijk vinden wij ook het volgende. Onlangs verkreeg Spotify een patent op een technologie waarmee ze stemmen van gebruikers kunnen analyseren. Het gaat daarbij om gebruikers die Spotify Voice gebruiken, de Siri-achtige functie van Spotify. Het patent veronderstelt dat de spraakherkenning ook gebruikt kan worden om persoonlijke informatie te verzamelen, zoals de leeftijd en het geslacht van de luisteraar. Meer specifieke, contextgevoelige data, zoals intonatie, stressgevoelens en spraakritme, kunnen voorspellen voor welke muziek je in de stemming bent. Daarnaast kijken ze ook naar je eerder beluisterde muziek én naar de muzieksmaak van je vrienden. Die informatie zou vervolgens helpen om muzieksuggesties te doen. Logischerwijs heeft Spotify daarbij wel oog voor privacy: “We erkennen dat iemands digitale geschiedenis buitengewoon persoonlijk en gevoelig is”, schrijven ze in hun onderzoek. “We zullen geen gebruik maken van toepassingen die in strijd zijn met ethische normen voor datagebruik en die niet transparant zijn over privacy voor de gebruikers.”

Of en vanaf wanneer de nieuwe technologie daadwerkelijk ingezet zal worden, is voorlopig nog niet duidelijk. We houden het in de gaten!

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...