Clubhouse of Ommetje al gedownload?

24 februari 2021

Nu we minder fysiek bij elkaar kunnen zijn, schieten de nieuwe vormen van met elkaar in contact komen als paddenstoelen uit de grond. Online vormt daarbij vaak de basis, kijk maar eens hoe de zoom of teams-vergaderingen inmiddels bijna niet meer weg te denken zijn uit onze dagelijkse werkdag. Veel besproken zijn momenteel de apps ‘Clubhouse’ en ‘Ommetje’, die nu in ons land bovenaan staan als meest gedownloade gratis apps. Geen idee waar we het over hebben? We praten je graag even bij.

Clubhouse: de ‘exclusieve’ Drop-in audio chat

Uitsluitend iPhone bezitters kunnen momenteel de luister en praat app Clubhouse downloaden. Je dient vervolgens voorzien te zijn van een invite om je account aan te maken. Deze ‘exclusiviteit’ draagt zeker bij aan de populariteit van de audio app. Het in maart 2020 opgerichte social platform meldde onlangs dat de Android versie in aantocht is. Clubhouse haakt in op de enorme populariteit van podcasts. Echter, het gaat hier om het beluisteren van real-time gesprekken en als je wilt kun je zelf ook participeren. Het platform biedt een kans voor iedereen die al met het idee rondliep om zelf een podcast te starten, maar nog tegen teveel beren op de weg aanliep. Het zelf initiëren van een gesprek op Clubhouse door, simpelweg een ‘room’ te starten, is laagdrempelig.

Waar andere social platformen draaien om foto’s of video’s, staat Clubhouse volledig in het teken van audio. Je kunt er groepsgesprekken voeren (die plaatsvinden in ‘rooms’). Net als op Facebook zijn sommige kamers besloten en andere vrij toegankelijk. Onderwerpen van gesprek variëren van ondernemen tot de verkiezingen en van beleggen tot muziek. Of Clubhouse een blijvertje of een hype is zal de tijd bewijzen. Het feit dat zowel Facebook als Twitter momenteel werken aan een soortgelijke app onderstreept echter de hoge potentie.

Kan ik met mijn merk ook iets op Clubhouse?

Kansen liggen er nu nog slechts in het maken van content. Het is ook nog onduidelijk wat Clubhouse gaat doen op het gebied van adverteren of het verkopen van data in de toekomst. Momenteel zijn er (nog) weinig merken actief op de app, maar dat is gezien de wervelende groei naar onze verwachting slechts een kwestie van tijd. Voor nieuwsmerken is het een bijvoorbeeld mogelijk om in gesprek te gaan met lezers. Zo is Het Parool met een eerste Clubhouse serie gestart waarbij ze in gesprek gaan met Amsterdammers over wat er leeft in de stad.

Ommetje: populaire wandelapp met competitie element

Dan staan we nog kort stil bij een totaal andere app: de wandelapp Ommetje. Ommetje is al maanden voor de uitbraak van Corona ontwikkeld door de Hersenstichting samen met neuropsycholoog Erik Scherder. De laatste maanden is het aantal downloads echter spectaculair gestegen en Ommetje staat momenteel samen met Clubhouse bovenaan de lijst van meeste gedownloade apps. De app is hard op weg naar de 1 miljoen downloads.

Wat maakt het nu dat deze app zo razend populair is? De succes elementen zijn wat ons betreft toch wel de timing en het competitie-element. Wandelaars gaan in competitie om de meeste punten met vrienden, collega’s en zelfs ook op scholen wordt de app flink gebruikt. Een mooie positieve manier om tijdens de lockdown op een andere manier met elkaar in contact te zijn dan via Zoom of Teams. En het is nog gezond ook. Wandel ze!

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...