Elektronische betaalmiddelen: cijfers en trends

23 januari 2018
Elektronische betaalmiddelen

Onlangs maakte Betaalvereniging Nederland, de organisatie van aanbieders van betaalsystemen in ons land, de laatste cijfers en trends bekend inzake elektronische betaalmiddelen. Onder deze middelen worden verstaan; pinnen, creditcards, iDEAL, PayPal, AfterPay en incassomachtigingen. Sluit de manier waarop jouw bedrijf afrekent met klanten nog steeds goed aan met de laatste trends? In deze blog hebben we de belangrijkste gegevens voor je op een rij gezet.

Forse stijging iDEAL en creditcard betalingen in 2017

Uit onderzoek blijkt onder meer dat het aantal transacties met iDEAL en creditcards ten opzichte van 2016 fors is gestegen met 30,7%. De totaal geschatte omzet van elektronische betaalmiddelen bedroeg 150 miljard euro, waarvan 100,6 miljard aan pinbetalingen en 12 miljard aan betalingen met creditcard. Binnen deze laatste groep is er een opvallende groei te zien van betalingen voor online amusement, zoals Netflix en Spotify.

Contactloze betalingen verdubbelen binnen elektronische betaalmiddelen

Een andere duidelijke trend van het afgelopen jaar was de sterke toename van het contactloos betalen. Eind 2017 werd al bijna de helft van alle pinbetalingen gedaan zonder een pas in het betaalapparaat te steken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind 2016, toen 24% van de pintransacties contactloos verliep. Ongeveer een derde van deze betalingen vindt plaats in supermarkten. Daarnaast wordt er ruim 15% contactloos afgerekend in de horeca en zo’n 7% bij onbemande verkoopautomaten.

Mobiele iDEAL betalingen groter dan via een desktop

Verder zien we binnen de cijfers ook een duidelijke opmars van het aantal mobiele iDEAL betalingen. Die zijn namelijk voor het eerst groter dan de betalingen via een desktop. Gezien het hoge gebruik van mobiele devices is dit niet zo verwonderlijk. Een andere oorzaak ligt echter in een aanpassing van de regelgeving eind 2016 inzake consumer-to-consumer betalingen. Onder meer de mobiele apps van verschillende banken, Marktplaats en uiteraard Tikkie zetten dit succesvol in. Naar verwachting zal deze vorm van betalen ook in 2018 een sterke stijging doormaken.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...