Geen roamingkosten meer in de EU

19 juni 2017

Nadat er jaren voor is gestreden in Brussel is het eindelijk zo ver! Officieel zijn er sinds half juni geen extra kosten meer verbonden aan het gebruik van internet in de EU.

Eigen bundel

Al het gebruik gaat vanaf nu uit de eigen bundel. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met onbeperkt bellen en sms’en, geldt dit vanaf nu ook voor de lidstaten van de EU. Veel aanbieders gaan hier bovendien nog ruimer mee om. Zo heeft Vodafone ook Turkije hieraan toegevoegd.

Het gebruik van internet werkt net even anders, dit om misbruik te voorkomen. Zo dien je je het grootste deel van het jaar in Nederland te zijn, wordt er gebruik gemaakt van een fair use policy en zijn er regels dat je bij een Nederlands abonnement ook in het buitenland de tarieven betaald die in Nederland gelden. Desalniettemin, hoge rekeningen tijdens de vakantie zijn hopelijk echt voorbij.

Valkuilen

  • Zoals hierboven al omschreven, geldt de afschaffing van roamingkosten enkel voor de lidstaten van de Europese Unie. Zwitserland en een aantal Balkan-landen (zoals Albanië) doen niet mee, maar Liechtenstein, IJsland en Noorwegen dan weer wel. Het is bovendien afhankelijk van de provider welke landen wel of niet mee doen.
  • Bellen vanuit Nederland naar het buitenland is nog steeds duur!
  • Eindeloos in het buitenland zitten en gebruikmaken van je abonnement zonder extra kosten kan helaas niet. Als je vier maanden lang meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland, mogen providers extra kosten rekenen. Hier gelden wel uitzonderingen voor, bijvoorbeeld als je huidige abonnement hier al op ingespeeld had.
  • Onbeperkte databundels zijn niet onbeperkt! Zo heeft bijvoorbeeld Tele2 6GB en T-Mobile 10GB. Alles wat daarbuiten valt, wordt gewoon in rekening gebracht.

Kansen voor adverteerders

Wat betekent dat voor jou als adverteerder? Ten eerste zal de daling die we elk jaar zien tijdens de zomer maanden minder heftig zijn. Ten tweede zal het gebruik van mobiele devices juist stijgen. Lang niet iedereen neemt zijn computer mee, maar niemand zal zijn telefoon thuis laten. En tenslotte, kunnen we dankzij targetingmogelijkheden binnen platformen zoals Facebook of Instagram mobiele gebruikers zeer goed bereiken dankzij de verbeterde toegang tot internet.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...