Google verlengt meta descriptions

17 januari 2018
Meta Descriptions

Om de organische vindbaarheid van je website binnen Google te optimaliseren, is het belangrijk om de ontwikkelingen van de factoren die hier van invloed op zijn (zoals onder meer meta descriptions), op de voet te volgen. Google pastte onlangs de richtlijnen aan en via deze blog brengen we je hier graag van op de hoogte.

Wat zijn meta descriptions?

Voor iedereen die niet bekend is met de term; een meta description, ook wel meta omschrijving, is het stukje code dat geplaatst wordt in de header broncode van een webpagina. Hierin zeg je in het kort waar de pagina over gaat. In de zoekmachine van Google, zie je de omschrijving meestal terug in de zoekresultaten, onder de title tag en de url, de zogenaamde Snippet. In veel gevallen is dit dus de meta description die je zelf hebt ingevuld. Vul je echter geen omschrijving in, dan kiest Google zelf een snippet, bijvoorbeeld de eerste zinnen van de pagina. Dit doet de zoekmachine ook als hij de omschrijving niet vindt passen bij de pagina of de zoekopdracht. Het apparaat en de locatie waarmee gezocht wordt kunnen hierbij tevens een rol spelen.

Meta Descriptions

Nieuwe richtlijnen meta descriptions

De omschrijving die Google toont bij de zoekresultaten mag voortaan zo’n 320 karakters lang zijn. Dit is bijna het dubbele van wat er voorheen beschikbaar was. Je krijgt dus meer ruimte om je pagina te ‘promoten’ en we adviseren hier zeker gebruik van te maken. Momenteel zijn er veel websites, waarvan de beschrijvingen nog niet zijn aangepast. De langere snippet zie je dan ook nog niet terug bij alle zoekresultaten. Pagina’s die zijn geoptimaliseerd volgens de oude richtlijnen voor meta descriptions (ca. 145 – 160 tekens), behouden in de meeste gevallen namelijk hun ingestelde, korte paginaomschrijving. Met andere woorden, je kunt ten opzichte van concurrerende websites hier het verschil maken en profiteren van de extra ruimte.

We raden daarom aan om alle nieuwe pagina’s aan te maken volgens de nieuwe richtlijn. Afhankelijk van de omvang van de website, zou je voor de bestaande pagina’s bijvoorbeeld kunnen starten om in ieder geval de meest bezochte pagina’s te updaten. Wil je snel een overzicht hebben van al meta discriptions op je website en wellicht ontbrekende ontdekken? Hiervoor kun je gebruik maken van een tool zoals Screaming Frog.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...