Interpreteren van Google Analytics

19 februari 2018
Google Analytics

Google Analytics biedt een schat aan informatie als het gaat om het bijhouden van de website statistieken. Ook tijdens het monitoren van onze campagnes maken we hier graag gebruik van. De reden dat we graag Analytics gebruiken, is onder andere dat het systeem kosteloos wordt aangeboden en uitgebreide mogelijkheden biedt om statistieken te verzamelen. Wel weten we inmiddels dat de opbouw en implementatie van de website de statistieken behoorlijk kunnen beïnvloeden en manipuleren. Dit zien we bijvoorbeeld doordat er meetverschillen optreden tussen het aantal gerealiseerde bezoekers binnen advertentiesystemen en de registratie van Analytics zelf. Desalniettemin blijft het systeem uiterst waardevol en kan het best gezien worden als benchmark systeem, waarbij periodes uiterst goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

Belangrijkste statistieken

Iedereen kent de statistieken wel die binnen Analytics het meeste inzicht geven. De sessies, de gemiddelde sessieduur, het aantal bekeken pagina’s, de hoeveelheid nieuwe en daarmee ook terugkomende bezoekers en het bounce percentage. Hoewel dit bounce percentage vaak verkeerd wordt begrepen (als negatief wordt gezien), is het wel een hele belangrijke.

Het bounce percentage

We krijgen regelmatig de vraag ‘Wanneer is het bounce percentage goed?’ en ons antwoord gaat altijd als volgt: ‘Er is geen vast gegeven dat aangeeft of het goed is of niet’. Dit heeft namelijk te maken met tal van verschillende elementen; om wat voor type website gaat het? Is het een website die uit heel veel pagina’s bestaat of is er slechts 1 landingspagina? Hoe staat het met de laadtijd? Waar op de pagina zijn de codes opgenomen (bovenin of onderin, of wellicht extern geladen)? Wordt er gebruik gemaakt van de Tag Manager? Zijn er veel externe elementen die geladen moeten worden? Hoe werkt de navigatie op mobiel?

Maar het belangrijkste is het volgende; is het bounce percentage hoog op een bepaalde pagina, maar de gemiddelde pagina duur lang? Dan maakt een hoog percentage niet uit. Is echter de paginatijd laag binnen een formulier dat meerdere stappen/pagina’s bevat? Dan gaat er iets niet goed, immers de bezoekers verlaten het formulier voordat er is geconverteerd en dit vraagt om een optimalisatie van de pagina in kwestie.

Sessieduur versus paginaduur – De beperking van Google Analytics

Nog zoiets. Hoe komt het dat de sessieduur (goed te bekijken via verkeersbronnen) en de paginaduur (te bekijken via gedrag en overzicht van alle pagina’s) zo van elkaar kunnen verschillen? Hiervoor is het belangrijk om te begrijpen hoe Google Analytics deze cijfers meet en inzichtelijk maakt.

De gemiddelde sessieduur binnen Analytics wordt gemeten door de correlatie tussen verschillende pagina’s tijdens een bezoek uit te rekenen. Begint iemand met lezen op pagina A en navigeert deze persoon na 3 minuten naar pagina B, waar deze ook 3 minuten blijft voordat er naar pagina C wordt doorgeklikt, dan komt de gemiddelde sessieduur uit op 6 minuten. De activiteiten op pagina C worden hier niet bij opgeteld (!), aangezien deze pagina als uitstappagina wordt gemarkeerd. Er is immers geen pagina D om de correlatie van deze twee pagina’s te berekenen. Ook al zou deze persoon nog eens 10 minuten op pagina C verblijven, wordt dit dus niet niet meegeteld.

Zoals hierboven aangegeven kan Google Analytics enkel de correlatie meten als er meerdere pagina’s bezocht worden. Dit betekent dat bij het uitrekenen van de gemiddelde paginaduur, enkel de bezoekers meegeteld worden die tijdens hun bezoek meerdere pagina’s hebben bekeken. De bezoekers die op de landingspagina uitkomen maar niet verder navigeren, worden hierbij dus niet meegeteld. De sessieduur is een mooie statistiek om rekening mee te houden. Echter deze geeft dus geen volledig beeld door de beperking die Google Analytics heeft bij het inzichtelijk maken van de tijd op de website.

Google Analytics

Ondanks dat Google Analytics bij het meten een aantal beperkingen heeft, neemt het niet weg dat het een waardevolle toevoeging biedt bij het bijhouden van website statistieken. Zolang onder andere bovenstaande punten in overweging genomen worden bij het interpreteren van de cijfers, biedt het systeem de mogelijkheden om te bepalen of de marketing activiteiten waardevol zijn. En dat is natuurlijk exact hetgeen dat we willen!

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...