Mediagebruik tijdens het WK voetbal

20 juni 2018
Media WK voetbal

Het WK voetbal in Rusland is in volle gang en ondanks de afwezigheid van Nederland zijn de kijkcijfers verrassend goed. Zo werden 3 van de 4 wedstrijden op zaterdag, tijdens het eerste weekend, door meer dan een miljoen mensen bekeken en realiseerde VI Oranje 664.000 kijkers in de tweede week. Als we kijken naar het mediagebruik tijdens het WK onder internetgebruikers (volgens Ipsos), dan geeft het merendeel (62%) aan de wedstrijden via de tv te bekijken, 25% online, 13% via mobiel, 8% via tablets en 6% volgt de wedstrijd via de radio.

Wat doen we tijdens de wedstrijden?

We zijn allang niet meer enkel gefocust op de voetbalwedstrijden zelf. Want zoals bij veel televisieprogramma’s zijn de neven-activiteiten erg groot. Zo gebruikt 51% social media tijdens de WK wedstrijden en is de helft ondertussen aan het chatten met vrienden. Ook het lezen van e-mails (41%), het bijhouden van het nieuws (35%) en het spelen van spellen (28%) blijkt populair te zijn. Ook wordt er veel gezocht, een kwart van de consumenten zoek naar informatie gerelateerd aan hetgeen dat ze kijken en 28% is ondertussen op zoek naar producten om te kopen. Niet zo gek dan ook dat het WK een mooie conversiefactor is die in de gaten gehouden moet worden.

Mediagebruik tijdens WKBron: globalwebindex

Instagram favoriet onder (jonge) voetballers en fans

Niet alleen de fans op de bank zijn druk met social media, de spelers zelf ook. Zo realiseerden de Facebook, Twitter en Instagram accounts van Cristiano Ronaldo tussen januari en mei van dit jaar ruim 570 miljoen interacties (likes, reacties, retweets etc.), gevolgd door Neymar met 294 miljoen en Lionel Messi met 200 miljoen. Het interessante is dat veruit de meeste engagement wordt gerealiseerd via Instagram (respectievelijk 509, 279 en 171 miljoen). Ook als er gekeken wordt naar de top 400 Premier League spelers, dan delen de sterspelers liever hun verhaal via Instagram (met bijvoorbeeld Instagram Stories) dan Facebook. Zo heeft 41% van de spelers geen Facebook account, terwijl dit binnen Instagram slechts 9% is. Ook de fans zijn blij met alle mogelijkheden om voetballers op de voet te volgen. Gemiddeld volgt 20% van de WK fans een sporter via social media. Binnen de Generatie Z (geboren tussen 1990 en 2010) ligt dit zelfs op 40%.

Kortom; het WK voetbal en andere grote evenementen kunnen een grote invloed hebben op waar en hoe je adverteert. Adverteer je bijvoorbeeld op TV rondom de wedstrijden? Zorg dan ook voor een goede online zichtbaarheid en vindbaarheid! Je wilt immers direct gevonden worden zodra de consument op zoek gaat naar je merk of wellicht een productgroep. Wil je weten hoe je de doelgroep(en) tijdens evenementen kunt bereiken, de engagement kunt verhogen of de conversies kunt stimuleren met een online campagne? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...