Online advertentie uitgaven weer gestegen in 2016

21 april 2017

De online advertentie uitgaven in 2016 hebben weer een zeer mooie groei doorgemaakt. De totale omzet steeg namelijk met 11,3%, waardoor de totale omzet in 2016 uit is gekomen op 1,6 miljard euro! De stijging werd gerealiseerd vanuit de gehele breedte van de markt. Wel blijft Search Engine Advertisement, met een marktaandeel van 45%, nog steeds verantwoordelijk voor de grootste media spend. Er werd 755 miljoen euro (een groei van 12%) uitgegeven aan het adverteren via Search. Wel zit Display Advertisement (waar social in het onderzoek ook onder valt) hier erg dichtbij. Dit onderdeel realiseerde een aandeel van 41% en een omzet van 683 miljoen euro.

Video en Social Advertisement

Als er ingezoomd wordt op de bestedingen binnen video en social, dan is ook hier nog steeds een sterke groei merkbaar in de afgelopen twee jaar. Het adverteren via de vele social media kanalen is zelfs verdubbeld naar 203 miljoen euro. En Video Advertisement behaalde een groei van 25% met een omzet van 120 miljoen euro.

Display en Native Advertisement

Een andere ontwikkeling is Native Advertisement, dat nu voor het eerst apart binnen het Display onderdeel (goed voor 8% binnen Display) is onderzocht. Ten opzichte van vorig jaar werd hier een groei gerealiseerd van 31%. Hiermee is deze vorm van adverteren inmiddels goed voor 51 miljoen euro. Echter als we kijken naar alle Display formaten dan zijn banners, met een aandeel van 52%, nog steeds het belangrijkste format binnen Display.

Online advertentie uitgaven in 2017 groter dan alle offline media samen?

Nathalie Peters, voorzitter IAB Nederland: “Terwijl in sommige landen de tv-bestedingen nog hoger zijn dan die van digital, is in Nederland digital advertising hard op weg om groter te worden dan alle offline media samen. Met spanning kijk ik uit naar 2017. Een jaar waarin dit omslagpunt ongetwijfeld gaat plaatsvinden en daar zal IAB Nederland een belangrijke rol in spelen. Samen met de sector blijven we ons inzetten voor de verdere ontwikkeling van het digital-marketinglandschap om dit keerpunt te bereiken. De Nederlandse markt zal een inspiratie zijn voor de rest van Europa.”

Net advertising market 2016Bron: RAB, Nielsen, Screenforce, Annual reports, NDP, Deloitte analysis

Benieuwd naar de volledige resultaten van de advertentiemarkt in 2016, bekijk dan hier de Online Ad SPend Study uitgevoerd door Deloitte in opdracht van IAB Nederland.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...