Online adverteren groter dan traditionele media

16 april 2018

Ook dit jaar heeft Deloitte in opdracht van IAB Nederland het Online Ad Spend Study uitgevoerd. En wat blijkt: online adverteren is na een groei van 9%, ten opzichte van vorig jaar, groter dan alle traditionele media tezamen. Er werd voor ruim 1,8 miljard euro uitgegeven aan digitale advertentie campagnes.

Search Engine Advertisement de grootste

Zoals eigenlijk wel verwacht, werd ook in 2017 het meest gespendeerd aan Search Engine Advertisement campagnes. De zoekmachines zijn immers een belangrijk onderdeel binnen in het conversie attributie model en een mooie toevoeging voor offline en andere online inzetten. De Search omzet binnen online adverteren groeide het afgelopen jaar met 12% en kwam uit op een aandeel van 46%. Display groeide met 7% en classifieds (vergelijkingssites en rubrieksadvertenties) steeg met 3%.

TV budget verschuift steeds meer naar online video

Ook de inzet van video advertenties blijft het erg goed doen, dit groeide het afgelopen jaar met maar liefst 40%! Dit kan enerzijds te maken hebben met de groei aan mogelijkheden, bedrijven die video steeds meer prioriteit geven en anderzijds de daling van lineair TV kijken. Ook als er gekeken wordt naar alle video advertentie uitgaven, dan daalden lineaire TV uitgaven van 89% naar 84% en online video groeide van 11% naar 16%. Ook binnen social campagnes groeit het gebruik van video advertenties en werd er in totaal maar liefst 39% meer budget gespendeerd aan de sociale platformen.

Digital Out of Home verdubbelt

Ook binnen Out of Home wordt de innovatie van de afgelopen jaren met open armen ontvangen en werden de Digitale Out of Home campagnes ruim verdubbeld met 116%. Ook niet verwonderlijk aangezien er door de programmatic inkoop zeer gericht en dynamisch geadverteerd kan worden. Hierdoor kan er bijvoorbeeld ook rekening worden gehouden met externe factoren zoals het weer of verkeersdrukte. Het totale aandeel digital binnen Out of Home lag in 2017 op 11%. Een jaar eerder was dit nog maar 5%.

Digital Radio Advertising

Het blijft op dit moment nog redelijk beperkt; digitale audio advertenties hebben slechts een aandeel van 2% (vorig jaar 1%) binnen audio (radio) campagnes. Wel was er binnen het segment een stijging van 25% waargenomen en zijn tevens de mogelijkheden om digitale radio campagnes via programmatic in te kopen toegenomen. We verwachten dan ook dat adverteerders steeds meer een combinatie gaan maken met offline en online inkoop van radio. Dit omdat online vele targeting opties biedt, snel inzetbaar is en geoptimaliseerd kan worden en er tevens volop mogelijkheden zijn om de campagne te meten.

Programmatic Display en Mobile Advertisement

Ten slotte groeien ook programmatic en het adverteren via mobiel nog steeds door, maar niet zo gestaag als de voorgaande jaren. Programmatic liet een stijging zien van 17% (20% in 2016) en Mobile Advertisement campagnes met 19% (34% in 2016). Onder mobiel vallen search-, video- en display campagnes, die tezamen een aandeel realiseerden van 42%. Volgens Deloitte kan hierdoor mobiel adverteren als volwassen worden beschouwd. Echter gezien de enorme mobiele consumptie, liggen er nog volop kansen om mobiele campagnes verder te laten groeien.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...