Opmars Smart-TV: 42% van alle huishoudens

7 februari 2018
Smart-TV

Van alle Nederlandse huishoudens bezit inmiddels 42% een Smart-TV en de helft maakt bovendien wekelijks gebruik van apps die hiervoor beschikbaar zijn. Deze cijfers werden onlangs bekend gemaakt in het ‘Trends in Digitale Media’-onderzoek van GfK. Hieruit blijkt ook dat de Apple TV steeds minder populair is geworden, daar waar Google Chromecast het juist weer beter doet. We hebben enkele highlights uit het onderzoek op een rij gezet.

Apple TV en Google Chromecast

Ondanks de grote naamsbekendheid van Apple TV blijkt, uit het onderzoek van GfK, dat de verkoopcijfers dalende zijn. Sinds oktober 2015 is de vierde generatie Apple TV in Nederland beschikbaar en biedt de mogelijkheid om apps te draaien. Een deel van het probleem bij Apple ligt in het ontbreken van speciaal ontwikkelde apps voor dit apparaat. De NOS en NPO zijn hiermee bijvoorbeeld heel traag gebleken. In 2017 werden mede daardoor minder dan 31.000 Apple TV’s verkocht. En dat is minder dan de helft van het aantal in 2016. De cijfers van Google’s Chromecast zien er veel rooskleuriger uit. In 2016 werden in Nederland 385.052 Chromecast-devices verkocht en in 2017 zelfs 429.466. De populariteit van de Chromecast heeft waarschijnlijk te maken met het gebruiksgemak en het feit dat er veel apps zijn die ondersteuning voor de hdmi-dongle hebben. Daarnaast speelt ongetwijfeld ook de veel goedkopere aanschafprijs van de Chromecast een belangrijke rol.

Mobiele devices, tv kijken en apps

Televisiekijken op de smartphone neemt toe van 11% (2015) naar 17% (2017) en op de tablet van 30% (2015) naar 33% (2017). Voor het kijken van videofilmpjes geldt hetzelfde; dit nam op smartphones toe tot 33% en tablets tot 41%. Van alle mobiele devices wordt echter het meest tv gekeken via de laptop: 30 procent en gemiddeld 38 minuten per week. In totaal installeren Nederlanders gemiddeld 24 apps op hun tablet en 28 op hun smartphone. Niet geheel verrassend is daarbij de populariteit van apps zoals; YouTube, Netflix, NOS, RTL, NU.nl en Ziggo Go. Uit een recent eigen onderzoek van Netflix, kwam overigens ook de opmars van de Smart-TV duidelijk naar voren.

Smartphone gebruik groeit ten koste van de tablet

Het onderzoek laat ook zien dat de smartphone steeds meer wordt gebruikt voor diverse doeleinden, wat ten kosten gaat van bijvoorbeeld de tablet. Dit heeft allereerst natuurlijk met het gebruiksgemak van de devices te maken en verder met de groei in formaat de afgelopen jaren en doordat bedrijven steeds meer mobile first zijn ingesteld. Op deze manier wordt alles steeds meer mobiel geoptimaliseerd en zorgt dit voor een betere gebruikservaring. In de onderstaande afbeelding is dan ook een groei te zien op het gebied van internet (86%), e-mail (78%), social media (68%), bankzaken (56%) en online aankopen (30%).

GfK Trends in digitale media 2018

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...