De rol van conversiefactoren tijdens je campagne

4 mei 2017
Conversiefactoren Online Advertising

Op donderdag 4 mei was DMENZO live te horen op NPO Radio 1. Dit naar aanleiding van het NRC artikel rondom vrouwonvriendelijke artikelen op websites als GeenStijl en Dumpert, in combinatie met online advertising en het terugtrekken van diens adverteerders. Benieuwd hoe wij hierover denken en waarom conversiefactoren belangrijk zijn? Luister hieronder het fragment terug.

Bepaal waar en aan wie advertenties worden getoond

Tegenwoordig vindt veel van de online inkoop plaats via zogenaamde “marktplaatsen” op Run of Netwerk niveau, ook wel RTB (Real Time Bidding) of Programmatic Advertising genoemd. Door deze manier van inkoop kan er op tal van relevante websites worden geadverteerd, zonder daarvoor bij iedere website (of groep websites) afzonderlijk in te hoeven kopen. Ook is dit een veel voordeligere manier, aangezien er doorgaans pas wordt afgerekend nadat er een interactie met de uiting is geweest (cpc) in plaats per 1.000 vertoningen (cpm). Door gebruik te maken van de juiste targeting opties, kan er bepaald worden waar de advertenties worden vertoond. Denk hierbij aan socio-demografische kenmerken (geslacht, leeftijd etc) in combinatie met onderwerpen, zoekwoorden, website content of interesses.

Door in de strategie de juiste mix te bepalen, kunnen de advertenties op deze manier zó getarget worden dat er exposure wordt gerealiseerd onder een zo relevant mogelijke doelgroep. Immers, Hans die net 50 is geworden en de voetbal uitslagen van de avond ervoor aan het doornemen is, zit waarschijnlijk niet te wachten op een reclame van Venus scheermesjes. Relevantie en targeting doen er dus toe! Uiteraard dient een campagne vanaf de start alsnog op dagelijkse basis geoptimaliseerd te worden. Dit om de uitingen, op targeting niveau, advertentiesoort of formaat, aan te gaan sturen. Afhankelijk van de wensen gebeurt dit onder andere op basis de bezoekduur, conversie, interactie etc. Er kunnen namelijk websites zijn of targeting onderdelen die goed scoren, waardoor hier mee op aangestuurd gaat worden. Of juist die niet goed scoren, welke vervolgens worden uitgesloten.

Conversiefactoren kunnen een belangrijke rol spelen

Wanneer er (online) campagne wordt gevoerd zijn er tal van factoren die uiteindelijk invloed kunnen hebben op het eindresultaat. Bij DMENZO, onderdeel van de ZO Media Groep, hebben we hiervoor een online marketing dashboard ontwikkeld; DataEnzo. Hiermee worden factoren bijgehouden die invloed gehad kunnen hebben. Maar ook kan een campagne aangestuurd of aangepast worden op basis van diverse factoren. In het geval van DumpertReeten, het programma van Dumpert, zou deze site naar aanleiding van de nieuws/content uitgesloten kunnen worden.

Conversiefactoren

Ook zijn er campagnes die aangestuurd worden op basis van het weer, waarbij een campagne enkel actief is als het vriest of juist als het warm genoeg is. Voor een CV-ketel reparateur is het immers het relevantst om actief campagne te voeren zodra het koud is en er meer storingen voordoen met een CV-ketel. Of wat dacht je van een website storing, waardoor er geen conversies kunnen plaatsvinden? Een reden om de campagne on hold te zetten, tot alles weer naar functioneren werkt en deze factor toevoegen aan DataEnzo. Ook zorgen wij er ieder jaar voor dat campagnes rondom de nationale dodenherdenking op 4 mei altijd worden gepauzeerd.

Conversiefactor weer

Verder kan er nog met vele andere conversiefactoren rekening worden gehouden, zoals consumentenvertrouwen, call centers, huizenmarkt, beursgang, concurrenten, toegankelijkheid, recensies, social buzz en vakantie/feestdagen. Uiteraard is dit per klant en campagne weer afhankelijk.

Benieuwd hoe DataEnzo werkt en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...