SoundCloud lanceert advertentie mogelijkheden in Nederland

21 april 2017
Soundcloud

Naast de nieuwe abonnementsvormen heeft het online audioplatform “SoundCloud” de advertentie mogelijkheden opengesteld voor Nederland. Eerder was dit al gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Duitsland. Maar nu kunnen wij er dus ook gebruik van gaan maken.

Wat is soundCloud?

SoundCloud kan gezien worden als hét social media platform voor audio met wereldwijd meer dan 175 miljoen maandelijkse gebruikers. In eerste instantie werd het platform vooral gebruikt door artiesten om muziek uit te wisselen, maar is inmiddels onder een breder publiek bekend. Binnen het platform kunnen nummers van beginnende tot de meer gevestigde en bekende artiesten worden gezocht, beluisterd, gedeeld en geliked. Maar ook hebben artiesten de mogelijkheid om (tegen betaling) hun gecreëerde audio te uploaden, te delen, zichzelf te promoten en een fanbase te creëren.

Soundcloud-page

SoundCloud Go en Go+

SoundCloud is in principe gratis, maar heeft sinds kort twee verschillende muziek abonnementen geïntroduceerd. De eerste variant is Go, waar gebruikers toegang krijgen tot 120 miljoen nummers. SoundCloud Go is zowel gratis als betaald te beluisteren. Het verschil in de betaalde variant, dat € 5,99 (Android/Web) en € 7,99 (iOS) kost, is het feit dat er geen advertenties worden vertoond en de muziek offline te beluisteren is. De duurdere variant Go+ kost € 9,99 (Android/Web) en € 12,99 (iOS) en bevat ruim 150 miljoen nummers. Uiteraard worden er ook geen advertenties vertoond bij de Go+ versie.

Voor wie?

Volgens MeMo², dat actief onderzoek doet naar het gebruik van SoundCloud in Nederland, ligt de focus vooral op jongeren. Zo wordt het platform maandelijks door 21% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar bezocht. Onder de oudere doelgroep is dit zeer gering, niet meer dan 4% van de Nederlanders die ouder zijn dan 35 jaar luistert maandelijks via SoundCloud.

Advertentie formaten

Uiteraard is het binnen SoundCloud mogelijk om gebruik te maken van vele verschillende advertentie formaten, uiteraard enkel gericht op de gratis gebruikers. Denk hierbij aan audio spots, video commercials, mobiele interstitials en gesponsorde content.

In geldnood

Voor SoundCloud was het noodzakelijk om een betaalde vorm te introduceren en advertenties snel uit te gaan rollen. Een maand geleden bleek de dienst namelijk nog in geldnood te zitten en dreigden ze offline te moeten gaan. Door een lening van 65 miljoen euro, aangezien het niet lukte om investeerders te krijgen, verwachten ze in ieder geval weer een paar jaar online te kunnen blijven. Toch zal het lastig worden gezien de concurrentie met onder andere YouTube, Deezer, Apple Music en Spotify. Maar ook laatstgenoemde zit ondanks een omzet van 1,95 miljard euro nog altijd in de rode cijfers met een verlies van 173 miljoen euro. Een reden waarom Spofity mogelijk nieuwe albums van populaire artiesten niet meer beschikbaar gaat stellen voor gratis accounts.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...