Tips voor verticale video advertenties

21 juli 2017
Verticale video header

Het feit dat er dagelijks veel video’s online worden bekeken en dat mobiel internet het grootste aandeel heeft qua internet gebruik is inmiddels wel bekend. Wist je namelijk dat dit jaar zo’n 75% van het internetverkeer door mobiele devices wordt gerealiseerd? In 2014 was dit nog 57%. Een enorme groei dus van 34%! En dan te bedenken dat de iPhone pas 10 jaar geleden is geïntroduceerd, dat een revolutie teweeg bracht op het gebied van het mobiele gebruik. Door deze veranderingen in de afgelopen jaren is er ook op het gebied van creatie en online advertising een hoop veranderd. Waar vroeger verticaal filmen als ‘not done’ werd bestempeld, is dit inmiddels alweer breed geaccepteerd en worden er zelfs verticale video’s binnen het NOS journaal getoond.

Meer verticale video formaten binnen advertentiesystemen

Waar het vroeger enkel mogelijk was om een liggend video formaat te uploaden als advertentie, zijn de video specificaties binnen veel advertentiesystemen gewijzigd om mobiele gebruikers tegemoet te komen en de ervaring te verbeteren. Ook Snapchat heeft een grote impact gehad, aangezien het via dit platform enkel mogelijk is om verticale video’s en afbeeldingen te versturen.

Met verticale video’s zijn er tegenwoordig dus tal van mogelijkheden. Denk hierbij onder andere aan Facebook die onlangs verticale en vierkante video’s heeft toegevoegd en Instagram met Stories. Maar ook de Interscroller (een beeldvullend formaat die tevoorschijn komt tijdens het scrollen op een website), een Interstitial (een advertentie die boven de content verschijnt) binnen apps en mobiele websites en nog veel meer. Ook is het sinds kort mogelijk om in Nederland binnen Snapchat te adverteren. Uiteraard wordt ook hier gebruik gemaakt van een beeldvullend (verticaal) formaat.

Verticaal of vierkant met horizontale video’s

Toch kunnen verticale video’s de nodige kopzorgen geven bij marketeers en video editors. Want het gros van het videomateriaal dat beschikbaar wordt gesteld is, wat wij vreemd vinden anno 2017, toch doorgaans erg traditioneel horizontaal. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat een reclamespot op die wijze wordt opgenomen en veelal wordt geëdit om op televisie te gebruiken, welke vervolgens online worden doorgezet. Ook alle series en films worden natuurlijk op die wijze geschoten, aangezien dit altijd op de grootst mogelijke en filmische wijze wordt bekeken. Vanuit de bioscoopstoel tot op de bank voor de tv of op een laptop/tablet.

Ook kan het zijn dat het geschoten beeldmateriaal uiteindelijk niet geschikt is om verticaal te gebruiken, aangezien de kijker daardoor mogelijk iets mist waardoor de spot niet meer goed begrepen wordt en minder goed tot zijn recht komt. De oplossing voor dit probleem is om horizontaal met verticaal te combineren. In plaats van de video om te zetten naar een verticaal formaat, kan juist de beschikbare ruimte boven en onder de horizontale video worden opgevuld met andere creatieve content. Een aantal voorbeelden van verticale en vierkante uitingen met een horizontale video zijn hieronder te bekijken.

Vertical video voorbeelden

Volledig verticaal

Wil je toch volledig verticaal gaan met een video advertentie? Let er dan bij de video montage op dat alle belangrijkste aspecten goed in beeld worden gebracht en dat er ook geen titels (of ondertiteling) worden afgesneden. Ook zijn er natuurlijk vele online tools beschikbaar, waaronder Crop.video, waarmee een horizontale video omgezet kan worden naar het gewenste formaat.

Creationline

Zelf geen tijd, het geduld of de creativiteit om een video om te vormen? Neem dan gerust contact met ons op, onze dochtermaatschappij Creationline helpt namelijk graag bij het verwezenlijken van je creatieve video advertentie.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...