YouTube gesponsorde content

1 december 2017
YouTube gesponsorde content

Naast de bekende betaalde advertentie mogelijkheden op YouTube, waaronder onder andere Prerolls en Discovery zoek advertenties, zijn er ook mogelijkheden om influencers voor je product of dienst in te zetten. Door het gebruik van grote/invloedrijke of juist niche vloggers, kan een doelgroep op een andere manier bereikt worden. Bij deze vorm van marketing is de uitvoering van essentieel belang. Het komt namelijk wel eens voor dat het tegenovergestelde effect wordt behaald. Hierdoor loopt niet alleen de vlogger, maar ook het merk imagoschade op.

Om meer transparantie te geven rondom dergelijke reclame, hebben enkele YouTubers de Social Code opgestart voor YouTube gesponsorde content. Deze code is in samenwerking met het Commissariaat voor de Media opgesteld.

De Social Code voor YouTube gesponsorde content

De Social Code zijn richtlijnen die moeten helpen om meer duidelijk te verschaffen voor YouTubers, kijkers en adverteerders. Deze richtlijnen maken geen deel uit van officiële regels of wetgeving, maar zullen er wel voor zorgen dat reclame in online video’s kenbaar wordt gemaakt. Op televisie is dit natuurlijk al lang van toepassing en hopelijk is hiermee de eerste stap gezet om op lange termijn dit ook voor online toe te kunnen passen.

Houd je je professioneel bezig met het creëeren van online content? Dan is het interessant om je aan te sluiten bij de Social code. Zodra je aangesloten bent, dien je de gestelde richtlijnen te volgen en de #desocialcode te vermelden. Ook zullen eventueel controles plaatsvinden en mag de organisatie contact opnemen.

Richtlijn 1: Word je betaald om reclame te maken?

  • Voordat de video begint, dient er gedurende 3 seconden een tekst te worden getoond waarin het duidelijk wordt dat het om reclame gaat.
  • In plaats van het vermelden van de tekst, kan dit ook in gesproken woord plaatsvinden.
  • In de videobeschrijving dient de volgende tekst te worden toegevoegd: “Deze video bevat een betaalde samenwerking met [NAAM MERK]. Deze vermelding is onderdeel van de Social Code: YouTube. Voor meer informatie, ga naar https://desocialcode.nl”.

Richtlijn 2: Word je betaald voor een erkend doel of om een maatschappelijk belang onder de aandacht te brengen?

  • Ook hier dient er een tekst voor 3 seconden, danwel een gesproken bericht te worden toegevoegd.
  • In de videobeschrijving dient de volgende tekst te worden toegevoegd: “Deze video bevat een samenwerking met [NAAM ORGANISATIE]. Deze vermelding is onderdeel van de Social Code: YouTube. Voor meer informatie, ga naar https://desocialcode.nl”.

Richtlijn 3: Heb je een product of dienst gratis gekregen of met korting?

  • Wanneer er niet betaald wordt om een product of dienst onder de aandacht te brengen, hoeft er in dit geval geen tekst of gesproken bericht voorafgaand vermeld te worden.
  • Wel dient er in de videobeschrijving één van de volgende teksten te worden toegevoegd: “Deze video bevat een gekregen product/dienst. Deze vermelding is onderdeel van de Social Code: YouTube. Voor meer informatie, ga naar https://desocialcode.nl” of “Deze video bevat een gekocht(e) product/dienst met korting. Deze vermelding is onderdeel van de Social Code: YouTube. Voor meer informatie, ga naar https://desocialcode.nl”.

Richtlijn 4: Heb je het product of dienst zelf aangeschaft?

  • In dit laatste geval is er geen sprake van betaalde reclame. Als vlogger kun je dit dan ook melden in de videobeschrijving: “Deze video bevat geen betaalde samenwerking. Deze vermelding is onderdeel van de Social Code: YouTube. Voor meer informatie over deze richtlijnen, ga naar https://desocialcode.nl”.

Coca Cola product placement

Kortom; op dit moment zijn de eerste stappen gezet om duidelijkere regels te maken voor YouTube gesponsorde content. YouTubers vallen namelijk niet onder het toezicht van het commissariaat. De kans bestaat echter wel dat er in de toekomst Europese regels opgesteld zullen gaan worden. Of deze richtlijnen dan voldoen is nog maar de vraag, maar er wordt in ieder geval gewerkt aan meer transparantie.

Wil je liever op YouTube adverteren en een gegarandeerd bereik realiseren of het aantal views op je kanaal laten toenemen? Bijvoorbeeld met behulp van video Prerolls, Bumper Ads of Discovery Ads? Neem dan gerust contact met ons op.

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...