Apple en Google gaan advertenties blokkeren

8 juni 2017
Google en Apple advertenties blokkeren

De afgelopen tijd zijn zowel Google als Apple veel in het nieuws geweest rondom de berichten dat zij vanaf 2018 advertenties gaan blokkeren in hun browsers. Deze twee bedrijven hebben veruit het grootste marktaandeel in Nederland op het gebied van browser gebruik. Zo heeft Chrome van Google een aandeel van 44% en Safari van Apple 25%. Verder is Google natuurlijk erg afhankelijk van adverteerders. De verwachting is immers dat zij dit jaar ruim 72 miljard aan advertentie inkomsten genereren. En veel app ontwikkelaars (van gratis apps) en websites, danken hun bestaansrecht juist door advertenties. Dus waarom gaan deze bedrijven volgend jaar advertenties blokkeren?

Enkel vervelende advertenties blokkeren

De reden is eigenlijk heel simpel. Er zijn nog steeds advertentie netwerken en uitgevers die vervelende en opdringerige advertenties voorschotelen. Hierdoor is het gebruik van ad-blockers in de loop der tijd gegroeid, waar adverteerders en goede netwerken/uitgevers dan ook de dupe van worden. Ondanks het feit dat consumenten ad-blockers zijn gaan installeren, heeft dit geen invloed gehad op de groei van online advertising dat ieder jaar weer mooie cijfers laat zien. Zo steeg de totale omzet in 2016 met 11,3%.

Omdat Google en Apple de gebruikerservaring van het online surfen willen verbeteren en het gebruik van andere adblockers willen tegengaan, gaan zij de strijd aan tegen ongewenste advertenties. Denk hierbij aan pop-up advertenties, autoplay video’s met geluid en bepaalde beeldvullende uitingen. Maar hoe wordt er dan bepaald of een advertentie vervelend is? Google heeft zich al eerder aangesloten bij de Coalition for Better Ads, waar steeds meer partijen zich bij aansluiten, dat opgericht is om een wereldwijde standaard voor online advertising te ontwikkelen.

Heeft dit invloed op de campagnes bij DMENZO?

Hier kunnen we het gelukkig kort houden, want het antwoord is NEE. Er zal voor DMENZO en onze klanten niets veranderen. Dit komt omdat wij momenteel al gebruik maken van de betere netwerken, waar we geen van deze, door consumenten negatief ondervonden, advertentie vormen inzetten. Ook zien wij dat deze “opdringerige” reclame uitingen in het verleden niet altijd bijdroegen aan de kwaliteit van de campagne.

Kortom; een effectieve en kwalitatieve campagne begint bij het centraal stellen van online doelstellingen en in het in kaart brengen van potentiële klanten en deze te bereiken via de juiste effectieve digitale kanalen. 

Interesse gewekt?

Ben je op zoek naar een nieuw bureau? Neem vrijblijvend contact met ons op en maak kennis met onze service, enthousiasme en precisie.

Laatste berichten

Meer artikelen.

Klanttevredenheid 2021

Klanttevredenheid 2021

Wij als digitaal online media bureau eisen voor elk project, elke campagne - net als onze klanten...